Школска библиотека

Cikk

У омладинском кампу у Мађарској

30.10.2015

У периоду од 23. до 30. октобра неколико ученица наше школе учествовало је у омладинском кампу под називом „Сусрет ђачких самоуправа у Карпатској котлини“ у месту Њиређхаза у Мађарској.

Средња школа одазвала се позиву омладинске организације, на челу са Рајмундом Лукачем, и узела учешће у оваквом догађају. Окупило се 80 учесника из пет регија: Словачке, Украјине, Трансилваније, Мађарске и Војводине односно Србије. Идеја организатора је била да млади из тих крајева размене искуства, стекну одређена знања и проведу квалитетно време, дружећи се. Ученице Коња Анита, Тот Ирена, Чанади Вивиен, Боршош Бетина, Келемен Енике, Матуз Николета, заједно са Ибојом Николић, педагогом школе, представљале су средњу школу.

Уприличен им је свечани дочек код градоначелника у Градској кући. Сваки дан је био брижљиво испланиран најразличитијим темама: развијање комуникацијских вештина, решавање конфликтних ситуација, јачање самопоуздања, писање пројеката. Ученица Ирена Тот износи своје утиске: „Јако ми је било лепо у том окружењу, пријало ми је дружење и схватила сам да језичка баријера, пошто ја не знам добро мађарски, не мора да постоји ако су људи отворени. Организација је била јако добра, корисно је било што сам видела како Ђачки парламент функционише у другим државама и школама и добила сам разне идеје.“

Поред целодневних обавеза односно рада у секцијама, увече су организоване разне активности као што су игре без граница, берза идеја итд.

„Програм је био јако напоран, али веома поучан и забаван. Деца су максимално учествовала не штедећи своју енергију. Уживали су у активностима и играма, које су упућивале на отвореност и сарадњу. Кући су дошли пуни утисака, идеја и нових пријатељстава“, истакла је професорица Ибоја. Такође, напомиње да је на крају свака секција представила свој пројекат испред министра за људске ресурсе у Мађарској.

М.М.И.

 

O nama u slikama

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.