Школска библиотека

Cikk

Ритам екологије

26.09.2014

У петак, 26. септембра 2014. године реализован је пројекат Ученичког парламента Хемијско-прехрамбене средње школе у Чоки, под називомRecycle drum”, који се спроводи уз подршку Ресурс центра за Севернобанатски округ чији је представник Независна омладинска организација Аctive'' у оквиру програма „Млади су закон“, а финансира га Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Захваљујући Културно-образовном центру, са којим је остварена добра сарадња, читав догађај дешавао се у дворишту ове установе. Садржаје едукативног кампа изнела је Јелена Комљеновић, координатор Ученичког парламента, која је нагласила да већ трећу годину за редом средња школа организује програме који промовишу омладински активизам, мултикултуралност, етичке и естетске норме код омладине, здрав начина живота у циљу подизања свести код младих, овога пута, из области екологије и уметности. Такође је истакла да је овај камп и хуманитарног карактера јер се рециклирани предмети шаљу у Обреновац.

Упоредо са окупљањем ђака и професора, монтирањем павиљона, отпочело се са вишеструким активностима. Ученици четвртих разреда наставили су традицију у кувању са куварима Новицом Драгољевићем и Сајком Ференцом, који су припремали свадбарски купус са четири врсте меса и сегедински гулаш, српско и мађарско национално јело. Ђаци су имали различите задатке и, заједно са професорима, учествовали у радионицама које су уследиле.

У области екологије едукатор је била Илдико Хорват Бабински, микробиолог, која нам је представила „Чврст отпад и рециклажу“. Наиме, на ту тему ученице Ирена Тот и Лила Балаша су на оба језика припремиле веома интересантне презентације, корисне и обогаћене бројним сликовитим примерима. „На оваквим манифестацијама има више пажње него у школи, а поред важне теме, зближавају се и ученици и професори“, рекла је професорка Илдико.

Другу радионицу из области музике водио је бубњар и музичар из Аде Иштван Киш Јухас Хена, који је анимирао све присутне позвавши их да учествују у радионици и поделио им репроматеријал у виду пластичних канти и удараљки. Кулминација је уследила оног тренутка кад су сви ученици и професори на импровизованим бубњевима извели три композиције. Ритам је поново учинио чудо и донео сјајну, енергичну и веселу атмосферу. Након заједничког наступа, Хена је, уз помоћ својих ученика, браће Чонка, све заинтересоване упознао са основама свирања на бубњевима.

Дружење се наставило уз конзумацију укусно припремљених јела. Ђаци су уживали на свој начин. Ученица четвртог разреда Душанка Загорац изразила је своје утиске: „Било је лепо јер смо много научили од кувара Новице, програм је био забаван и дружење је било супер“; Хуба Черњак, председник Ученичког парламента, се осећао лепо и опуштено, дружио се са свима и научио помало да свира бубњеве.

На крају, додељене су захвалнице и поклони свима који су својим ангажовањем помогли да овај пројекат буде успешан.

М.М.И.

O nama u slikama

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.