Школска библиотека

Cikk

Ноћ истраживача и у Чоки

26.09.2014

Ове године Ноћ истраживача организована је 26. септембра у Хемијско-прехрамбеној средњој школи, где су сви заинтересовани могли да се на један забавнији и другачији начин упознају са науком.

Европска Ноћ истраживача одржава се сваке године широм Европе као догађај који се истовремено организује у чак 300 градова последњег петка у септембру. У Србији се одржава по пети пут, у Чоки први, али не и последњи пут. Сви програми овог догађаја су примамљиви, нови, атрактивни и не захтевају претходно уско стручно образовање.

У лабораторији чоканске средње школе приказани су хемијски експерименти који су се, захваљујући вољи и преданости у раду, организовали уз помоћ професорке хемије Бичкеи Ержебет и њена два ученика: Пастор Данијела и Коша Арпада, ученика четрвртог и трећег разреда. Посетилаца је било пуно, највише ученика ОШ „Јован Поповић“, њихових родитеља, средњошколаца и професора. Данијел и Арпад су на занимљив и забаван начин остварили интеракцију са присутнима објашњавајући им на који начин се изводе екперименти као што су: „Хемијски вулкани“, „Слоновска паста за зубе“, „Дух из боце“, реакција натријума и калијума са водом, алуминијум-термит и други. Несвакидашње је било видети младе људе тако заинтересоване за сваки наредни експеримент.

О идеји за реализацију Ноћи истраживача питала сам професорку Бичкеи Ержебет: „Ученици су прошле године присуствовали Ноћи истраживача у Сенти и код њих се јавила жеља да се то организује и у нашој школи. На овај начин желели бисмо да млађи ученици заволе и да им се приближе природне науке. Јако сам задовољна како је испало све, експерименти су били успешни, ученици су се одлично снашли, а посебно се радујем што је било пуно деце, али и одраслих , који су показали интересовање.“

М.М.И.

O nama u slikama

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.