Upis 2019/2020

Cikk

Образовање о репродуктивном здрављу

01.12.2015

Хемијско-прехрамбена средња школа у Чоки и ове године је део пројекта ваннаставне едукације Института за јавно здравље Војводине: „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу средњошколаца у Војводини школске 2015/2016“ подржан средствима Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АПВ.

Ученици чоканске средње школе као и ђаци готово свих војвођанских средњих школа у прилици су да и ове године слушају предмет „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ познатијем по називу „Сексуално васпитање“. Предавања су ваннастваног карактера од стране посебно обучених едукатора. У средњој школи то је педагог Ибоја Николић, која је наставила са својим радом у одељењима II/1, II/2 и II/3. Као и прошле године, предвиђена је реализација 14 радионица у трајању по сат и по времена и ученици на добровољној бази одлучују да ли желе да учествују у пројекту или не.

Анкета спроведена на крају школске 2014/2015. године имала је позитивне резултате, односно закључено је да тинејџери имају потребу за овим садржајима и да много тога сазнају и науче након годину дана.

„Уколико ефекти едукације на крају и ове школске године буду повољни, цео пројекат упућује се Министарству просвете са намером да се 'Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу' уврсти као изборни предмет, поред грађанског вапитања и верске наставе. На тај начин би ученици могли да бирају између три факултативна предмета“, нагласила је професорка Ибоја. Такође, примећује да су деца изузетно заинтересована за рад, јер су чули искуства од претходне генерације, и једва су чекали. На часовима су веома активни и много више се отварају и учествују у односу на прошлу годину.

Један од најважнијих циљева овог пројекта јесте да се младима скрене пажња на бригу о репродуктивном здрављу. Неке од важних тема јесу и полно преносиве болести, контрацепција, сексуалност, али и оне из домена психологије: када је право време за ступање у сексуални однос, како да прихвате своје тело, шта је то заљубљеност, а шта љубав.

М.М.И.

O nama u slikama

Kontakt:

tel/fax +381/230-71-056
info@hpscoka.edu.rs
23320 Čoka
Moša Pijade 28.